сл.об.2460549
Тази статия се фокусира върху готвенето по време на път.
Предлагаме идеи за храна за шофьори на камиони и предлагаме какво да вземем със себе си, за да готвим удобно и безопасно в и около камиона. След като прочетете, ще разберете и къде е добра идея да се храните в крайпътни ресторанти.
Готвене на път
Най-напред - Като шофьор на камион имате няколко възможности за хранене:
1. Можете да готвите в или около камиона на паркинг или спирка
2. Можете да приготвите храна у дома предварително (или да помолите партньора си да го направи)
3. Можете да се храните в ресторанти или заведения, които минавате по маршрута си
Прочетете статията по-нататък и се запознайте по-добре с всеки от тях.
Как да готвя на паркинг?
Ако възнамерявате да готвите, докато камионът ви е паркиран в покой, струва си да се оборудвате с артикули като:
● Туристически котлон / преносима микровълнова печка, тиган или фритюрник
● Газова бутилка (ако планирате да използвате газов котлон)
● Кухненски прибори (шпатула, щипка, лъжица, нож и др.)
● Дъска за рязане (за предпочитане голяма - ще увеличи пространството за готвене)
● Хартиени кърпи
● Съдове и прибори за еднократна или многократна употреба
● Контейнери за неизползвани съставки
● Торбички за отпадъци
● Хладилник за пътуване
Трябва да се помисли и за почистване. За това ще ви трябва:
● Платове
● Контейнер с вода (необходим за измиване на съдове и прибори за многократна употреба, ако ремаркето ви не е оборудвано с резервоар за вода)
● Кърпички за еднократна употреба (полезни за избърсване на повърхности, върху които е имало топлинна обработка)
Какво да сготвя на път на паркинг? Идеи за хранене за шофьори
След като имате подходящото оборудване със себе си, можете да приготвите каквото ви харесва!
Можете лесно да печете бургери в електрически тиган или скара, да готвите паста с доматен сос или мексиканска супа в готварска печка и да претопляте остатъците от говеждо по индийски в преносима микровълнова фурна.
Вие сте ограничени само от рецепти, които изискват използването на домакински уреди. На път няма да приготвяте ястия, които изискват печене, като сладкиши, гювечи или печено месо.
Освен това имате голяма свобода в избора си на ястия - можете да готвите, пържите, печете и претопляте, като използвате преносимото оборудване, което имате със себе си.
Също така е добре да имате подправки със себе си, за да разнообразите ястието си. Те ще придадат дори на обикновените ястия специален щрих и ще ви позволят да се насладите на разнообразие от вкусове, където и да сте.
Ще има вечери, в които не ви се приготвят сложни ястия. В случай на спешност ще бъдат полезни инстантни ястия като „китайски супи“, консервирани супи или готови ястия, които трябва само да се затоплят. С тях можете бързо да приготвите евтино и просто ястие без много усилия.
Как поддържате камиона си чист?
1. Винаги измивайте добре ръцете и повърхностите си след контакт със сурово месо.
2. Носете дезинфектант със себе си - под формата на спрей с кърпа или под формата на кърпички.
3. Използвайте чинии и прибори за еднократна употреба, за да улесните почистването.
4. Почистете съдовете за многократна употреба с дезинфекциращи кърпички. Измийте ги обилно на мястото на спиране.
Идеи за ястия от буркани за шофьори на камиони
Ако имате възможност да затоплите храната в камиона, но не искате да готвите на път, е добре да си приготвите предварително храна в буркани за из път.
Домашно опакованите буркани ще останат свежи няколко седмици и храната не губи много витамини и хранителна стойност.
За да сте сигурни, че ястията от буркани на вашия шофьор могат да се съхраняват извън хладилника, втвърдяването трябва да се комбинира с допълнителна пастьоризация (инструкции как да направите това са предоставени по-долу). След това можете да съхранявате вашите домашно приготвени буркани по този начин извън хладилника до 3-4 седмици!
Ето нашите идеи за ястия от шофьорски буркан:
● Гулаш супа
● Кюфтета в доматен сос
● Пълнени сармички с кайма
● Печен боб
● Бигос
● Зеленчуков бульон
● Карбонара (бял сос с бекон за паста)
● Кисело зеле с гъби на фурна
● Крем супа от карфиол
Как се пастьоризира ястие и какво лекува?
Втвърдяването включва плътно затваряне на домашен буркан с храна и след това нагряване във вода или фурна, за да се убият бактериите. Благодарение на втвърдяването, бурканът се затваря херметически (капакът прилепва, така че храната няма достъп до въздух) Най-лесният начин да втвърдявате храни, които съдържат много течност, като супи и ястия в сос.
Пастьоризирането, от друга страна, включва нагряване на храната два пъти до 100°C (не повече). Горещата храна за трипа се поставя в старателно измит и плътно затворен съд, загрява се и се оставя да изстине, за предпочитане цяла нощ.
Какви ястия да ядете по време на път? Местна гастрономия
Въпреки че храненето в местните заведения за хранене по пътя е удобно и храната е вкусна – редовното ядене на ястия, наситени с подобрители на вкуса, сол или захар, не е здравословно в дългосрочен план и може да ви накара да се почувствате зле.
Освен това винаги има риск да се окажете с нещо застояло, а това вече може да бъде изключително проблематично, особено на път, когато нямате лесен достъп до тоалетна.
Преди да посетите заведение, винаги е добра идея да проверите оценките на заведението, например в Google Maps. Ще го направите тогава